Login Leden

    Inschrijving nieuw lid

    Handleiding

Wat en waarom?

 

 

Lets is de afkorting van: Local Exchange and trade system. Dat is Engels voor een lokaal ruil en handelssysteem. Een beetje zoals geld, een beetje zoals een vriendendienst, maar toch niet helemaal.

 

Het verschil met geld: Lets vervangt geen geld, integendeel het is beter dan geld!

 

Er is niets mis met geld, het is een ruil systeem. Jan koopt een courgette bij Piet en met dat geld kan Piet de babysit An betalen, waardoor An Jan kan betalen om haar ramen te wassen.

 

Met geld liep het mis toen An het geld begon te sparen en de bank haar geld ging beleggen in bedrijven die failliet gingen.

Met geld liep het mis wanneer de bank Piet toe liet zo danig veel te lenen dat hij zichzelf in de schulden werkte en ongelukkig werd.

 

Geld rolt niet meer en we weten allemaal dat dat eigenlijk moet....Daarom gaan we met Lets terug naar de essentie: geen spaarrekening, geen lening. Voor de rest gebruiken we Lets net zoals we geld gebruiken:

Jan geeft Piet een courgette, Piet vraagt babysit An en An vraagt Jan om haar ramen te wassen. Jan, Piet en An hebben geen geld nodig want ze wonen in Geraardsbergen en wisselen ‘muurkes’ uit, onze lokale letseenheid.

 

 

 

 

 

 

Het verschil met een vriendendienst: Lets vervangt geen vriendendienst integendeel het is beter dan een vriendendienst!

 

Natuurlijk kan je een vriend vragen om een zware wasmachine te verplaatsen, of je tuintje onkruid vrij te maken, enz... maar als een vriend een hele dag voor jou in de weer is voelt het soms ongemakkelijk. Letsen kan in zo een situatie het verschil maken! En voor zijn diensten bij jou kan die vriend bij iemand een goede massage krijgen.

 

Stel je vrienden hebben geen tijd om je te helpen bij je verhuis of je wil het werk verlichten door meer mensen te laten helpen, dan is er misschien wel een letser met tijd in de buurt!

 

Of je hebt geen vrienden die iets van computers kennen...

Of niemand van je vrienden wil die oude kast, waar jij geen plaats meer voor hebt, maar je wil ze liever aan iemand geven dan naar het stort te doen...

 

Met Lets breid je de mogelijkheden uit, meer mensen, misschien dichter in de buurt, met andere vaardigheden en vrije tijd op andere tijdstippen.

Je leert nieuwe mensen kennen en hoe mooi is het niet om te leven in een gemeente die elkaar helpt, die voor elkaar klaar staat.

 

Hoe dan ook bij Lets doe je enkel wat je graag doet en waar je zin in hebt !!